De voedingsstoffen in bottenbouillon voor honden oftewel bone broth
De samenstelling van bottenbouillon (bone broth) kan variëren afhankelijk van de gebruikte botten en de manier van bereiden, maar over het algemeen bevat het de volgende belangrijke stoffen:
- Vitamine A/retinol: Deze vitamine ondersteunt het afweersysteem en is belangrijk voor de huid, de vacht, en het gezichtsvermogen, zenuwstelsel
- Vitamine K2/menadion: Deze vitamine is essentieel voor sterke botten en speelt een rol bij de bloedstolling.
- Vitamine B2/riboflavine: Deze vitamine helpt het lichaam om energie te produceren, is goed voor de huid en kan helpen bij vermoeidheid.
- Vitamine B6/pyridoxine: Deze vitamine is belangrijk voor het immuunsysteem. helpt bij de regulatie van de hormonen en is goed voor je hond zijn/haar humeur.
- Calcium: Dit mineraal is belangrijk voor sterke botten en tanden. Helpt bij de werking van de spieren en zenuwcellen, regulering bloeddruk.
- Magnesium: Dit speelt een belangrijke rol bij de energiestofwisseling. Werkt ontspannend voor de spieren
- Fosfor: Dit mineraal is belangrijk voor de energieproductie en is goed voor het gebit, speelt een rol bij de functie van de nierwerking
- Kalium: Dit helpt de spieren normaal te functioneren en is belangrijk voor het zenuwstelsel.
- Collageen: collageen is een van de belangrijkste onderdelen van bindweefsel
- Aminozuren: Dit zijn de bouwstenen van eiwitten en zijn dus cruciaal voor de werking van het lichaam.
- Glucosamine en chondroitine
- vetzuren
Kortom, bottenbouillon zit boordevol nuttige voedingsstoffen die bijdragen aan de gezondheid van de hond!
Wanneer juist wel of juist niet bottenbouillon inzetten bij je hond?
Bottenbouillon bevat een aanzienlijke hoeveelheid histamine, dus opletten bij honden die gevoelig zijn voor histamine in hun voeding.
hier een aantal voorbeelden
- Extra hydratie voor je hond, bijvoorbeeld bij seniorhonden, bij diarree of in de zomer.
- Bij darmklachten of spijsverteringsproblemen
- Als gezonde smaakmaker voor als je hond bijvoorbeeld slecht eet.
- Voor de huid & vacht
- Gewrichten
- Als gezonde toevoeging aan het voer
Welke botten moet je dan gebruiken voor in de bottenbouillon van je hond?
Zorg ervoor dat je botten gebruikt van dieren die biologisch gehouden zijn. Denk hierbij aan kip, rund, lam. geit en schaap. Daarnaast kun je ook visgraten en -koppen benutten. Mergpijpjes en schenkel zijn bijzonder geschikt omdat ze rijk zijn aan beenmerg. Botten die bindweefsel bevatten, zijn een uitstekende bron van gelatine, collageen en andere waardevolle voedingsstoffen. Overweeg ook om knieën of andere gewrichten toe te voegen aan je bouillon, of gebruik wat ossenstaart. Kippenklauwen, kippennekken, rundertong en stukken huid zijn eveneens rijk aan deze voedingsstoffen.
Het recept: bottenbouillon maken in de slowcooker
Ik maak de bottenbouillon altijd in de slowcooker, maar je kunt het ook gewoon op het fornuis of in de oven maken. In het voorbeeld ga ik even uit van de slowcooker. In de pan laat je het eerst even koken, daarna zet je het fornuis zacht.
Ingredienten: (+/- 2 liter )
- 1 eetlepel biologische ongefilterde rauwe appelazijn * waar de "moeder" nog inzit (bijvoorbeeld van het merk bragg )
- 2 kilo botten.
- Het liefst gefilterd water
Bereidingswijze honden bottenbouillon
Optioneel:
Je kunt er eventueel groenten en kruiden of paddestoelen bij doen. Let er dan wel op dat je hond dit mag hebben. Ik hou de bouillon zelf vrij naturel.
- Rooster de botten eerst 30minuten in de oven op 200 graden, dit geeft meer smaak en kleur. * optioneel
- Vul de slowcooker met water, botten, en een eetlepel appelazijn. De appelazijn helpt om alle mineralen en voedingsstoffen uit de botten te onttrekken.
- Zet de slowcooker aan op de hoogste stand, Na enkele uren zet je hem op low. Runderbotten moeten minimaal 72uur op staan en kippenbotten 48uur, het mag ook korter maar hoe langer je het laat trekken hoe meer smaak en voedingsstoffen er vrijkomen.
- Wanneer het klaar is, en afgekoeld giet je de bouillon door een zeef zodat alle botten er weer uit zijn. Ik gebruik de botten meerdere keren, dus ik vries ze weer in. Geef ze natuurlijk nooit aan je hond aangezien ze verhit zijn geweest.
- Plaats de bouillon in de koelkast en zodra hij helemaal koud is kun je het vet verwijderen, het vet kun je later nog gebruiken om bijvoorbeeld vlees in te bakken!
- Als je het laat afkoelen, verandert het in een dikke, puddingachtige substantie, thanks to de gelatine die eruit komt. Wanneer de bouillon dun is, is het ook nog gezond er zit dan alleen niet zoveel gelatine in.
- Je kunt de bouillon nu in porties verdelen en bijv invriezen. Vergeet niet om alvast wat aan je harige vriend te geven, en neem zelf ook een lekker kopje!
bottenbouillon kopen voor je hond:
Heb je geen zin om uren in de keuken te vertoeven? Dan kun je ook bottenbouillon kopen voor je hond. Wij verkopen de bottenbouillon van Boil&Broth. Na het maken word deze bouillon gehydrateerd waardoor het in poeder vorm is en hierdoor lang houdbaar is. Je kunt het hierdoor gewoon in je keukenkastjes kunt bewaren. Even aanmaken met kokend water, roeren en wat af laten koelen en genieten maar. Bij ons kun je de bottenbouillon van boil&broth kopen in de smaken: Rund, kip, paard, hert en geit. Het bevat allemaal slechts een eiwitbron waardoor het hypoallergeen is. Kan jou hond niet tegen kip maar wel tegen hert dan kies je voor hertbottenbouillon.
Reactie plaatsen
Reacties