Wassen met zorg: ingrediënten in hondenshampoos en een stappenplan voor het wassen van je hond

Gepubliceerd op 16 januari 2025 om 14:21

Waarom is het wassen van je hond belangrijk?

Een goede hygiëne is essentieel voor de gezondheid van je hond. Wist je dat alles van buitenaf in de vacht van je hond terechtkomt? Denk hierbij naast zand, modder en andere viezigheid ook aan; uitlaatgassen, smog, bestrijdingsmiddelen, rook of in de winter strooizout en andere chemicalien. Wanneer jou hond aan zijn of haar vacht likt krijgt deze al deze stoffen binnen.

Regelmatig wassen helpt niet alleen om vuil, stof en ongewenste geuren te verwijderen, maar het bevordert ook een gezonde huid en vacht. Vroeger werd vaak gezegd dat je je hond niet te vaak moest wassen vanwege de vetlaag die dan zou verdwijnen. Echter, deze vetlaag herstelt zich meestal binnen 24-48uur, daarnaast wonen de meeste honden lekker binnen in huis.

Als gediplomeerd hondentrimster weet ik precies hoe je het wassen van je hond op de beste manier kunt aanpakken. In deze blog deel ik mijn tips voor het wassen van je hond, zodat je hond altijd schoon en fris is.

Hoevaak moet je je hond wassen?


De frequentie van het wassen hangt af van verschillende factoren, waaronder het ras, de activiteitenniveau van je hond en de omgeving waarin hij leeft. Over het algemeen geldt: 

  • Langharige rassen: Elke 2-4 weken
  • Kortharige rassen: Elke 4 weken
  • Honden met huidproblemen hebben er vaak baat bij om regelmatig in bad te gaan, bijvoorbeeld wekelijks.
  • direct  naar

 


Stoffen die je liever niet in de shampoo, cremespoeling of spray wilt hebben


 

Het is essentieel om bewust te zijn van de ingrediënten in hondenshampoos, soapbars en andere vachtverzorgingsproducten, vooral als je de gezondheid van je huisdier wilt waarborgen. Daarnaast is het belangrijk om een shampoo of soapbar te kiezen die aansluit bij de specifieke vacht van je hond. Gebruik nooit mensenshampoo op je hond, omdat deze een andere pH-waarde heeft.

Hieronder volgt een uitgebreide uitleg over een aantal ingrediënten in hondenshampoo inclusief hoe je ze kunt herkennen op een etiket van hondenshampoo.

Parabenen

Wat zijn parabenen? Parabenen zijn synthetische conserveermiddelen die vaak worden toegevoegd aan shampoo's en andere cosmetische producten, om de groei van bacteriën en schimmels te voorkomen. Ze helpen de houdbaarheid van het product te verlengen.

Waarom vermijden? Er zijn zorgen over de mogelijke hormoonverstorende effecten van parabenen, die in het lichaam kunnen worden opgenomen en invloed kunnen hebben op de gezondheid van zowel mensen als dieren. Er is nog debat over de mate waarin parabenen schadelijk zijn, maar veel mensen kiezen ervoor om ze te vermijden uit voorzorg.

Hoe herken je ze? Op het etiket van hondenshampoo kunnen parabenen worden vermeld als "methylparabeen", "ethylparabeen", "propylparabeen" of "butylparabeen". Let op de eindiging "-parabeen".

Niet water oplosbare siliconen

Wat zijn siliconen? Siliconen zijn een soort vloeibaar rubber of plastic. Een groot voordeel van siliconen, is dat de vacht ervan gaat glanzen en de vacht minder klitten bevat. Door het rubberen laagje vormen ze als het ware een beschermende laag over de haren heen.
Je hebt wateroplosbare, niet wateroplosbare en verdampende siliconen. Wateroplosbare siliconen kunnen worden verwijderd met water, verdampende siliconen verdampen bij contact met lucht en niet water oplosbare siliconen kun je enkel verwijderen met een diepreinigende shampoo met sulfaten. 

Waarom niet oplosbare siliconen vermijden? Hoewel niet-wateroplosbare siliconen in eerste instantie een aantrekkelijk effect kunnen geven, kunnen ze op de lange termijn ophoping op de vacht veroorzaken. Dit kan leiden tot huidproblemen, zoals jeuk en irritatie.

Hoe herken je ze? Niet-wateroplosbare siliconen zijn vaak te herkennen aan namen waarbij (di)methicone maar geen PEG bij staat.

Sulfaten

Wat zijn sulfaten? Sulfaten zijn krachtige reinigingsmiddelen die vaak worden aangetroffen in shampoos. Ze helpen bij het creëren van schuim en het verwijderen van vuil en vet.

Waarom vermijden? Sulfaten, zoals natriumlaurylsulfaat (SLS) en natriumlaurethsulfaat (SLES), kunnen de huid en vacht van je hond uitdrogen en irriteren. Dit is vooral problematisch voor honden met een gevoelige huid of allergieën.

Hoe herken je ze? Sulfaten zijn meestal te vinden op de ingrediëntenlijst onder namen zoals "sodium lauryl sulfate" of "sodium laureth sulfate".

Microplastics

Wat zijn microplastics? Microplastics zijn kleine plasticdeeltjes, ze zitten soms in hondenshampoo om het reinigende vermogen te verbeteren, het schuurt namelijk waardoor dode huidcellen en vuil gemakkelijker word verwijderd

Waarom vermijden? Microplastics zijn niet alleen slecht voor het milieu, maar ze kunnen ook schadelijk zijn voor de gezondheid van je huisdier als ze worden ingeslikt wanneer je hond bijvoorbeeld aan zijn/haar vacht likt

Hoe herken je ze? Microplastics kunnen worden aangeduid met termen zoals "polyethyleen", "polypropyleen" 

Minerale oliën

Wat zijn minerale oliën? Minerale oliën is een verzamelnaam voor alle stoffen die gewonnen worden van aardolie. in shampoo word vaak paraffine en petrolatum gebruikt, als een verzachtende en hydraterende stof.

Waarom vermijden? Hoewel ze in eerste instantie kunnen helpen om de vacht van je hond te hydrateren, kunnen minerale oliën de poriën verstoppen en de natuurlijke balans van de huid verstoren. Dit kan leiden tot huidproblemen op de lange termijn.

Hoe herken je ze? Minerale oliën zijn vaak te vinden op etiketten onder namen zoals "mineral oil", "petrolatum" of "paraffinum liquidum".

Parfum

Wat is parfum?
Parfum in shampoos is vaak een mengsel van verschillende geurstoffen die worden toegevoegd om het product een aangename geur te geven.

Waarom vermijden?
Sommige honden kunnen gevoelig zijn voor geurstoffen, wat kan leiden tot huidirritatie of allergische reacties. Bovendien zijn de meeste parfums synthetisch en kunnen ze schadelijke chemicaliën bevatten die de gezondheid van je huisdier kunnen beïnvloeden.

Hoe herken je het?
Parfum kan simpelweg worden vermeld als "fragrance" of "parfum" op de ingrediëntenlijst. Er kunnen ook specifieke geurstoffen worden vermeld, zoals "linalool" of "limoneen".

Alcohol

Wat is alcohol?
Alcohol wordt soms toegevoegd aan shampoos als een conserveermiddel of oplosmiddel. Het kan ook helpen om de shampoo sneller te laten drogen.

Isopropanol/Isopropyl alcohol
Het is een giftig oplosmiddel dat wordt gemaakt van propylene (een derivaat van petroleum, het is een bij-product van de petroleum- en benzine-industrie.) en komt voor in zeer veel huid- en haarverzorgingsproducten, parfums, antibacteriële handzeep en ook in en antivries. Het wordt ook verkocht als cosmetische alcohol. Het kan de volgende klachten veroorzaken: vroegtijdige huidveroudering, bruine vlekken op de huid, hoofdpijn, duizeligheid, mentale depressie, misselijkheid, overgeven, narcose, anesthesie en uiteindelijk coma en de dood. De fatale dosis is ongeveer 28,4 milliliter. Het heeft de neiging zich in het menselijk lichaam op te stapelen, mede door de giftigheid van zijn eigen oxidatieproduct: acetone (m.a.w. het produceert aceton in het lichaam). Het wordt ook in zeer veel medicijnen toegepast.

SD Alcohol (Specialy Denaturated alcohol)
Wordt gemaakt van ethanol In zijn oorspronkelijke vorm is ethanol of ethylalcohol (oftewel graanalcohol) niet giftig. Het wordt gemaakt door de fermentatie van suikers en zetmeel en komt overeen met de alcohol die het lichaam zelf produceert , maar om het als ingrediënt van cosmetica te mogen gebruiken, moet het eerst worden gedenatureerd (ondrinkbaar worden gemaakt.) Dit gebeurt met zeer giftige oplosmiddelen: aceton, terpentine, benzeen. 
SD Alcohol staat op de EPA-lijst** van gevaarlijke afvalstoffen. Symptomen na aanraking of inademing zijn: vermoeidheid, irritatie aan de ogen en bovenste gedeelte van de luchtwegen (zelfs bij lage concentraties). Het veroorzaakt ook verstoring van het CZS*.

 

Propyl alchol/ Propanol
Dit giftige oplosmiddel Het wordt veelvuldig toegepast omdat het een zeer sterke bacteriedodende werking heeft en het de houdbaarheid van producten verlengt. Het probleem is echter dat het een allergeen is, zeer toxisch is, de hormoonhuishouding kan verstoren en een carcinogene werking heeft. Het kan misselijkheid, braken, hoofdpijn, opvliegers, depressie, huidirritatie coma en zelfs de dood veroorzaken. Het is gemaakt van petroleum en het zit ook in aspirine en maagtabletten en andere medicijnen. Het is in staat de structuur van andere chemicaliën te denatureren (veranderen). Het droogt de huid zeer sterk uit en creëert zo barstjes en kloofjes in de huid. 

Het wordt helaas ook gebruikt als oplosmiddel voor sommige etherische oliën. Dus zoek goed uit hoe deze producten gemaakt zijn voordat u ze koopt.

Butylalcohol/Butanol
Dit is een sterk irriterend en giftig oplosmiddel. Het wordt geproduceerd door de fermentatie van maïs of synthetisch gemaakt van acataldehyde.
Het wordt toegepast in de lak-en verfindustrie, bij de productie van veiligheidsglas, hoeden en in de textiel- en schoenenindustrie en het wordt toegevoegd aan cosmetica.

Waarom vermijden?
Alcohol kan de huid van je hond uitdrogen en irriteren, vooral bij honden met een gevoelige huid. Dit kan leiden tot jeuk, schilfering en andere huidproblemen.

Hoe herken je het?
Alcohol kan worden vermeld als "ethanol", "isopropylalcohol" of "denatured alcohol" op het etiket.

  • Alcohol
  • Alcohol Denat. / Denat. Alcohol / Denatured Alcohol 
  • Isopropyl alcohol 
  • Ethanol
  • SD alcohol / SD alcohol 40
  • Propyl Alcohol
  • Witch Hazel
  • Isopropanol  

Ethyleenglycol

Wat is ethyleenglycol?
Ethyleenglycol is een chemische stof die in sommige producten kan worden aangetroffen en wordt soms gebruikt als oplosmiddel.

Waarom vermijden?
Ethyleenglycol is giftig voor honden en kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken als het wordt ingeslikt. Het is belangrijk om deze stof te vermijden in alle producten die je hond kan tegenkomen.Het geeft nierschade en leverabnormaliteiten bij proefdieren. Het is een carcinogeen voor de blaas. Zie ook: Propyleen glycol/Buthyleen glycol en PEG.

Hoe herken je het?
Het kan worden vermeld als "ethyleenglycol" of als een onderdeel van bepaalde chemische verbindingen.

Synthetische kleurstoffen

Wat zijn synthetische kleurstoffen?
Deze worden vaak toegevoegd om de uitstraling van het product te verbeteren.

Waarom vermijden?
Synthetische kleurstoffen kunnen allergische reacties of huidirritaties veroorzaken bij sommige honden. Ze bieden geen functionele voordelen voor de huid of vacht van je huisdier.

Hoe herken je het?
Synthetische kleurstoffen worden vaak aangeduid met namen zoals "FD&C" of "D&C", gevolgd door een kleur en nummer (bijvoorbeeld "FD&C Red 40").

Bij het kiezen van een hondenshampoo is het essentieel om aandacht te besteden aan de ingrediëntenlijst. Vermijd producten die parabenen, siliconen, sulfaten, microplastics of minerale oliën bevatten om de gezondheid van je hond te waarborgen. Kies in plaats daarvan voor natuurlijke alternatieven die veilig en effectief zijn voor de vacht en huid van je huisdier. Door bewust te kiezen, draag je bij aan een gelukkige en gezonde levensstijl voor je trouwe viervoeter!

 

 

 

 

 

Benodigdheden:

Er zijn verschillende producten die je nodig hebt, sommige zijn een must en andere zijn een fijne toevoeging.

  • Antislipmat,
  • Handdoeken ( ik gebruik micro vezel handdoeken )
  • föhn of waterblazer
  • likmat
  • shampoo of soapbar
  • warm water ( niet heet, en ook zeker niet koud!) gebruik geen koud water i.v.m de kans op een cold water tail en omdat dit voor honden NIET comfortabel is!
  • Mengfles: indien je shampoo en/of cremespoeling gebruikt dan kun je deze het beste verdunnen op deze manier kun je de shampoo veel makkelijker verdelen over de vacht, bij profesionele shampoo staat op de verpakking de verhouding vaak vermeld.
  • Borstels/kammen die je voor je hond gebruikt
  • Vachtsprays die je eventueel na het wassen nodig hebt
  • Badjas (ik gebruik de badjassen van superfurdogs )
  • cremespoeling
  • Trimtafel om je hond op te zetten bij het drogen 
  • Een hoodie, dit is een band die je over de oren doet zoals op de afbeelding hiernaast. Dit kan soms helpen wanneer  je hond de föhn of waterblazer eng vind. eventueel kun je er ook nog vette watten bij in het oor doen vergeet deze er niet uit te halen na afloop.

 

Stappenplan voor het efficient wassen van je hond

 

 

  1. Voorbereiding: Leg een anti-slipmat in de douche of het bad om te voorkomen dat je hond uitglijdt. Zorg ervoor dat je hond zijn behoeftes heeft gedaan en dat alles binnen handbereik ligt, zodat je je hond niet alleen hoeft te laten terwijl je spullen gaat halen. Bij een langharige vacht is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen ernstige klitten in zitten voordat je gaat wassen. Wanneer ik vroeger een hond knipte, knipte ik er vaak voor het wassen even snel wat vacht af dat scheelt namelijk met drogen!
  2. Hond nat maken: Zorg ervoor dat je je hond goed nat maakt tot op de huid. Het meest efficiënt is om van boven naar beneden te werken en vervolgens naar achteren. Als je echter een hond hebt die het wassen nog niet kent, is het beter om achteraan te beginnen en de waterstraal heel zachtjes in te stellen. Houd de douchekop zo dicht mogelijk tegen de huid; de meeste honden vinden dat het prettigst en zo ben je het snelst klaar met natmaken. Let er wel op dat je niet in de neus of de ogen spoelt.

  3. Shampoo of soapbar aanbrengen: Breng de reinigende shampoo of soapbar overal goed aan en masseer deze goed in de vacht en op de huid van de hond. Bij langharige honden is het het beste om met de haarrichting mee te wassen om klitten te voorkomen. Geef extra aandacht aan de tenen en voetzolen; rondom de ogen en oren en rondom het poepgat. Rondom de ogen was ik altijd met een kleine soapbar, zo komt er geen shampoo in de ogen en kun je gerichter wassen.

    Laat de shampoo of soapbar een paar minuten inwerken zodat deze zijn werk kan doen, zorg ervoor dat je geen shampoo in de ogen van de hond morst. Wanneer dit wel gebeurt, prikt dit net zoals bij mensen, heb je toch perongeluk shampoo in de ogen gemorst was ze dan met alleen water uit. 

    Tip: Bij honden met ondervacht, zoals labradors, shelties of border collies, zorgt een langere inwerktijd van de shampoo ervoor dat er veel ondervacht loskomt. Je mag het gerust per shampoobeurt tot 10 minuten laten intrekken. Zorg ervoor dat je hond het niet koud krijgt terwijl de shampoo inwerkt.

  4. uitspoelen: Spoel de shampoo of soapbar grondig uit. Houdt in de ene hand de douchekop en met je andere hand ga je door de vacht heen. Als je twijfelt of er nog shampoo achtergebleven is, spoel dan nog een keer extra uit. Resten van shampoo kunnen irritaties veroorzaken.

  5. tweede wasbeurt: Herhaal de stappen 2, 3 en 4 voor een tweede wasbeurt. Zorg ervoor dat je stap 4 heel zorgvuldig uitvoert.

  6. crèmespoeling (optioneel): Wil je ook crèmespoeling gebruiken? Herhaal dan opnieuw de stappen 2, 3 en 4. 

  7. overtollig water verwijderen: Knijp voorzichtig overtollig water uit de vacht met je handen met de haarrichting mee.

  8. afdroogproces: Droog je hond af met een handdoek, bij voorkeur een micro vezel handdoek deze nemen enorm veel water op! Bij langharige honden is het belangrijk om niet alle kanten op te wrijven om klitvorming te voorkomen. Bij kortharige honden maakt het niet uit hoe je droogt.

  9. rustpauze: Laat je hond even uitrusten en gebruik een badjas om je hond alvast voor te drogen. Houd er rekening mee dat een badjas nat zal worden, dus laat deze niet te lang aan om onderkoeling te voorkomen (maximaal 1 uur).

  10. drogen: Na de rustpauze kunnen kortharige honden vaak helemaal droog zijn onder de badjas. Om extra losse haren te verwijderen, kun je ze met een waterblazer uitblazen. Voor langharige honden is het raadzaam om ook de waterblazer of föhn te gebruiken. bij het gebruik van een föhn houdt je deze niet te dicht tegen de huid   om verbranding te voorkomen.

 

Extra tips bij het wassen van je hond:

  • Was je hond al op vroege leeftijd zodat deze went aan het wassen.
  • Zorg voor positieve associaties bij het wassen 
  • Gebruik eventueel een likmat met zuignappen gevuld met iets lekkers
  • Indien mogelijk zorg voor een partner in de buurt om te ondersteunen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.